Pojava leukemije kod dece i izloženost elektromagnetnim poljima koja potiču od dalekovoda

Pojava leukemije kod dece i izloženost elektromagnetnim poljima koja potiču od dalekovoda Previous item U ORGANIZACIJI UDRUŽENJA... Next item Dr Dunjić i dr Vešović su...

Do danas je urađeno više istraživanja koja su imala za cilj da ispitaju da li postoji udruženost između pojave leukemije kod dece i činjenice da ona žive u blizini dalekovoda. Tako, jednim istraživanjem je praćeno zdravstveno stanje dece koja su živela u blizini dalekovoda u Švedskoj u periodu od 1960.g. do 1985.g.  Rizik od nastanka leukemijie kod dece koja su živela u blizini dalekovoda je bio 2,7 puta veći nego kod dece koja nisu imale izloženost elektromagnentom zračenju, kada je u pitanju bilo zračenje snage od 0,1 do 0,2μT. Ukoliko je snaga zračenja bila 0,3μT, onda je rizik od obolevanja dece bio još veći – 3,8 puta veći u odnosu na onu decu koja nisu izložena!

Takođe, istraživanje koje je obavljeno u Iranu, ukazalo je da postoji direktna dozna zavisnost između izloženosti elektromagnentom zračenju i učestalosti akutne limfoblastne leukemije kod dece. Ovo praktično znači da što je doza veća tj. blizina izvora zračenja manja i/ili je trajanje izloženosti duže, veći je rizik od nastanka leukemije kod dece. Tako, rizik od nastanka leukemije kod dece je bio 9,93 ukoliko su živela u blizini dalekovoda koja nose struju napona od 123kV; ukoliko su živela u blizini postrojenja koja nose struju napona 230kV, onda je rizik bio još veći – 10,78. Po pitanju distance, rizik za nastanak bolesti je opadao za 0,61 puta na svakih 600 metara povećanja rastojanja.

Jedno istraživanje s istim ciljem je bilo obavljeno u Engleskoj i Velsu. Istraživači su analizirali zdravstvene kartone dece koja su rođena u periodu od 1962.g. do 1995.g., i zdravstveno stanje stavljali u odnos s distancom do najbližeg dalekovoda. Ustanovljeno je da su deca koja su živela na rastojanju do 200m od dalekovoda, imala rizik od obolevanja od leukemije veći nego oni koji su živeli na distanci od 200m do 600m – 1,69 u odnosu na 1,23.

 

Originalne tekstove možete videti ovde:

https://academic.oup.com/aje/article-abstract/138/7/467/151494

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20843128

http://www.bmj.com/content/330/7503/1290

 

 

Dusan Vesovic, M.D., D.Sc., Professor